• Ορεινή Κορινθία
  • Ορεινή Κορινθία
  • Ορεινή Κορινθία
  • Ορεινή Κορινθία
  • Ορεινή Κορινθία
Tags /

Επιφάνεια οικοπέδου: 14.000 τ.μ.  Επιφάνεια συν.1.333 τ.μ. Χρόνος μελέτης 2011

Θέση

Το οικόπεδο βρίσκεται στα όρια του οικισμού «Νέες Βρυσούλες» , με προσανατολισμό από Βορρά προς Νότο, στην ορεινή Κορινθία. Βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από μία ώρα από την Κόρινθο και έχει θέα τις κορφές της Ζήριας και των γύρω ορεινών όγκων. Προς ανατολάς διακρίνει κανείς στον ορίζοντα τον Κορινθιακό κόλπο, το «Ηραίον», και πίσω του τη Στερεά Ελλάδα.

Το τουριστικό συγκρότημα έχει μελετηθεί κυρίως ως χειμερινός προορισμός, αλλά μπορεί να συνδυάσει κανείς εύκολα με το ορεινό περιβάλλον τα θαλασσινά μπάνια, λόγω της κοντινής απόστασης από την θάλασσα και τις παραλίες του Κορινθιακού κόλπου.

Κτιριολογικό πρόγραμμα

Το συγκρότημα περιλαμβάνει μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, 3 αστέρων βάσει των κανονισμών του ΕΟΤ,  με 11 δίκλινα δωμάτια, 3 σουίτες, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Εστιατόριο, όλα αναπτυγμένα γύρω από μια εξωτερική Πισίνα.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Το κτιριακό συγκρότημα είναι διασπασμένο σε επιμέρους όγκους που οργανώνονται λειτουργικά γύρω από ένα Αίθριο με μια Πισίνα και συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο. Εφαρμόζονται Παθητικά και Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες το χειμώνα τα περισσότερα επί μέρους κτίρια Υποδοχής, Εστιατορίου κλπ αλλά και οι οικίσκοι των Δωματίων έχουν νότιο προσανατολισμό, για την απαραίτητη χειμερινή ηλιοσυλλογή, ενισχυμένα με Ενεργητικά συστήματα όπως ηλιοθερμία.

Ένας μεγάλος ημιυ-παίθριος χώρος διατρέχει όλη την Νότια όψη των χώρων Υποδοχής που χρησιμεύει ως σκίαστρο τους καλοκαιρινούς μήνες, με θέα στην Πισίνα και τους γύρω ορεινούς όγκους. Οι οικίσκοι των Δωματίων, χωροθετημένοι νοτιο-ανατολικά σχηματίζουν με τους κοινόχρηστους χώρους και τις προσβάσεις τους ένα εσωτερικό Αίθριο, το οποίο ανοίγει συνεπίπεδα στην κοινόχρηστη Πισίνα. Ο υπαίθριος χώρος γύρω από την Πισίνα φυτεύεται και λειτουργεί ως περίκλειστη Αυλή, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο, οικείο μικροκλίμα.

Το σχήμα της στέγης των Χώρων Υποδοχής λειτουργεί ως ανάσχεση των Βορείων ανέμων, ενώ οι στέγες των οικίσκων διευκολύνουν τον φυσικό αερισμό των Δωματίων.

Έχουν μελετηθεί όλες οι προσβάσεις και οι βεράντες εκτόνωσης των δωματίων, βάσει των κλίσεων του εδάφους, ώστε να έχουν όλα άπλετη θέα προς την Ζήρια και τον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης οι προστατευμένες βεράντες των κοινόχρηστων χώρων Υποδοχής, Εστιατορίου, κλπ έχουν μελετηθεί ώστε να έχουν αντίστοιχη θέα μέσω του Αιθρίου, βρισκόμενες υψομετρικά πάνω από τις στέγες των υπνοδωματίων.

Υλικά κατασκευής

Το συγκρότημα έχει μελετηθεί ως ενιαία ξύλινη κατασκευή που εδράζεται επί εδάφους σε οριζόντιες πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος, με στύλους και δοκούς μεγάλων ανοιγμάτων που γεφυρώνουν τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ τα δωμάτια έχουν μελετηθεί από φέροντα τοιχώματα timber-frame, πάχους περίπου 20 εκ με μόνωση, από την εταιρεία Wands-A.Βασίλαινας ΕΕ.