Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός 1984-Κατασκευή 1986-1989
ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Το κτίριο σχεδιάστηκε σε δύο ορόφους ως κατοικία για μια οικογένεια με ποικίλα ενδιαφέροντα και το γραφείο των δύο αρχιτεκτόνων στο ισόγειο.
Το κτίριο ανοίγει προς τα νότια σε μια Αυλή, η οποία κλείνει από το δρόμο (Δύση) και ανοίγει προς την Ανατολή, κοιτάζοντας προς το Λεκανοπέδιο Αθηνών και την απέναντι κορυφογραμμή του Υμηττού. Τα δύο επίπεδα του κτιρίου παρέχουν οπτική επικοινωνία με το ύπαιθρο, έτσι ώστε η ίδια η Αυλή να γίνει πυρήνας για τις καθημερινές δραστηριότητες αναψυχής και υπαίθριας ζωής.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Το πρόβλημα του φυσικού ηλιασμού και φωτισμού του εσωτερικού ενιαίου χώρου σήμαινε ότι το σπίτι έπρεπε να αρθρωθεί κάθετα σε δύο ορόφους με ένα «Ηλιακωτό» στον επάνω όροφο, πάνω από την στεγασμένη βεράντα που βλέπουν οι καθημερινού χώροι του ισογείου. Έτσι, ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος εμποδίζεται να διεισδύσει στο κτίριο με το άφθονο φως, λόγω της στεγασμένης βεράντας, όμως πλημμυρίζει το εσωτερικό του κατά τους άλλους μήνες του έτους, όταν αλλάζει η γωνία κλίσης των ακτίνων του ήλιου. Το «Ηλιακωτό» λειτουργεί ως εσωτερικός χώρος ηλιακής συλλογής στον όροφο και ως καθιστικό το χειμώνα. Το καλοκαίρι τα ανοίγματα στα ανατολικά και δυτικά του κτιρίου προστατεύονται από κατάλληλες κάθετες κουρτίνες που κινούνται στο εσωτερικό των υαλοπινάκων. Ταυτόχρονα, το σπίτι ψύχεται και αερίζεται με τον αέρα που κινείται διαμπερώς από τα ανατολικά προς τα δυτικά παράθυρα, κατά μήκος του Ηλιακωτού, εκμεταλλευόμενα τον αέρα των θερινών Βόρειο-Βορειοανατολικών ανέμων.
Οι εσωτερικοί χώροι είναι αρθρωμένοι κατακόρυφα, ώστε να λαμβάνεται υπόψην η καθ’ ύψος διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας, ώστε να εξασφαλίζουν άνετες θερμοκρασίες το χειμώνα, σύμφωνα με τη χρήση που προορίζεται για κάθε χώρο.
Ακόμα και η Αυλή, η οποία είναι η ίδια τοποθετημένη σε σχεδόν τετραγωνισμένο μέρος του οικοπέδου, συμβάλλει με τα φυτά και τα δέντρα της στη δημιουργία ενός επιθυμητού μικροκλίματος. Λειτουργεί επίσης ως αποθήκη θερμότητας για τους χώρους του υπογείου. Ταυτόχρονα, η φύτευση φυλλοβόλων δένδρων, θάμνων και πρασίνου είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της απορρόφησης των ηλιακών ακτίνων κατά το θέρος. Τα φυτά και τα δέντρα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον δροσισμό, απορροφώντας τη σκόνη του περιβάλλοντος.
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Το κτίριο είναι επιρρεασμένο από τα Παλιά Αθηναικά σπίτια και την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, χρησιμοποιεί όμως το λεξιλόγιο και τα υλικά της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του μοντερνισμού.