• ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ
Tags /

Θέση

Σε οικόπεδο μέσα στον συνεταιρισμό της Ιπποκράτειας Πολιτείας στην Πάρνηθα, χτίστηκε μια ξύλινη διώροφη μονοκατοικία ως μόνιμη διαμονή μιας τετραμελούς οικογένειας.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Η ξύλινη κατοικία τοποθετήθηκε στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου, κατά μήκος του άξονα Ανατολής-Δύσης, ανοίγοντας την μεγάλη της επιφάνεια στον νοτιά και κλείνοντας τον βοριά με ένα μεγάλο ενιαίο τοίχο από μπετόν.

Μεγάλα ανοίγματα στον νοτιά βλέπουν έξω στο οικόπεδο με την υψηλή βλάστηση για μεγαλύτερη ηλιοσυλλογή τον χειμώνα, ενώ προστατεύονται από τον θερινό ήλιο με μεγάλες βεράντες και συνεχόμενες πέργκολλες και στους δύο ορόφους, κατάλληλα σχεδιασμένες.

Οι όψεις στην ανατολή και την δύση είναι μικρές, με ελάχιστα ανοίγματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο υπερβολικός ηλιασμός και η υπερθέρμανση του κτιρίου κατά το θέρος.

Λόγω των δυσμενών χειμερινών συνθηκών στο όρος Πάρνηθα (βροχές, χιόνι) δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην στέγη και στις εξόδους της, η οποία κατασκευάστηκε μονοκλινής προς νότο με κατάλληλη κλίση, ώστε να δεχθεί φωτοβολταικά συστήματα. Στην βόρεια ενιαία όψη ανοίχτηκαν μικρά παράθυρα αερισμού κύριων και βοηθητικών χώρων.

Κτιριολογικό

Στον όροφο αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια με νότιο προσανατολισμό, ενώ στο ισόγειο οι χώροι διημέρευσης και ένα υπνοδωμάτιο-ξενώνας με τον ίδιο προσανατολισμό.

Το εσωτερικό κλιμακοστάσιο οδηγεί στα υπνοδωμάτια μέσω ενός διαδρόμου- «πασαρέλλας» πάνω από ένα εσωτερικό Αίθριο που προσφέρει εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των δύο ορόφων και βλέπει σε μια κοινόχρηστη, στεγασμένη βεράντα. Η βεράντα αυτή του ορόφου προσφέρει προστασία και επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, βλέποντας όλο το οικόπεδο και το τοπίο.

Κατασκευή

Η κατασκευή έγινε με συνδυασμό υλικών ξύλου και μπετόν. Η κύρια κατασκευή έγινε από κορμούς αντικολλητής ξυλείας του φιλανδικού εργοστασίου CONTIO, κατασκευασμένη από την Wands-A Βασίλαινας ΕΕ. Από μπετόν κατασκευάστηκε το υπόγειο έδρασης της ξύλινης κατασκευής και ο βορινός τοίχος της κατοικίας, για να παραλάβει την ανάσχεση των Βόριων-Β.Α ανέμων που φυσούν στην Πάρνηθα. Στο  μεγάλο αυτό τοιχίο ήρθε και «κούμπωσε» όλη η ξύλινη κατασκευή.

Έχει γίνει χρήση οικολογικών υλικών στις μονώσεις και την στέγη.