• ΜΑΡΟΥΣΙ
  • ΜΑΡΟΥΣΙ
  • ΜΑΡΟΥΣΙ
  • ΜΑΡΟΥΣΙ
  • ΜΑΡΟΥΣΙ

ΜΕΛΕΤΗ 1988-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1989

Το κτίριο κατασκευάστηκε μέσα στον αστικό ιστό του Aμαρουσιού, στην Αθήνα και βλέπει σε μια μικρή, εκτος σχεδιου, περιοχή.

Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε για μια μονοκατοικία 110 τ.μ. στον Α΄οροφο,με ένα κατάστημα στο ισόγειο, γιατί η χρήση  αυτή επιτρεπόταν στο δρόμο, χαρακτηρισμένο ως «πολεοδομικό κέντρο γειτονιάς» (μελέτη 1990- κατασκευή 1996-2003).

Αργότερα προστέθηκαν δύο ακόμη όροφοι και η ταράτσα διαμορφώθηκε ως κοινόχρηστη με πέργκολες (μελέτη 1994-κατασκευή 2009).

Ο σχεδιασμός του κτιρίου  έχει έντονο ρασιοναλιστικό χαρακτήρα, με  βάση τις αρχές του μοντερνισμού.

Ο προσανατολισμός του κτιρίου τίθεται με διεύθυνση Βορράς –Νότος και η Νότια όψη προστατεύεται με διπλά προστεγάσματα. Οι πλαινές όψεις,  στην ανατολή και δύση είναι εντελώς κλειστές και οριοθετούν το κέλυφος, ενώ στην στην Βόρεια και Νότια όψη τα συνεχή υαλοστάσια διαρηγνύουν το κέλυφος, επεκτείνοντάς το ως τα όρια της πόλης. Το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο είναι ανοιχτό στην Δυτική όψη.

Ο φορέας από εμφανές μπετόν, εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, επιτρέπει την ανάδειξη της κύριας Βόρειας όψης και της πίσω Νότιας όψης, μέσω συνεχών ανοιγμάτων αλουμινίου που λειτουργούν ως λεπτά, κινητά στοιχεία.

Χρησιμοποιήθηκαν γυμνά υλικά όπως το εμφανές μπετόν, ορθοστάτες από ατσάλι (σε διατομές μορφοσιδήρου L ή Η), περσίδες και κουφώματα αλουμινίου στα συνεχή υαλοστάσια Βόρειας και Νότιας όψης. Πολυγνώτια χρώματα τονίζουν τα υλικά της κατασκευής, όπως ωχρα, χοντροκόκκινο και λουλακί, στα τοιχεία και στους τοίχους,   σκούρο μπλέ- σχεδόν μαύρο στίς μεταλλικές διατομές μορφοσιδήρου, και έντονο κόκκινο στη βαφή των κουφωμάτων αλουμινίου.