ΜΕΛΕΤΗ 1983 – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 1984
Γενικά. Οι απαιτήσεις μιας τριμελούς οικογένειας ήταν μια μονοκατοικία με κήπο περίπου 200,00 τμ σε ένα οικόπεδο εμβαδού 400,00 Μ2, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με ένα ακανόνιστο σχήμα και ένα μεγάλο πεύκο στην άκρη του.
Βιοκλιματικός Σχεδιασμός. Δόθηκε έμφαση στον προσανατολισμό και στην αξιοποίηση των υπαιθρίων χώρων που βρίσκεται σε ένα ουδέτερο αστικό περιβάλλον.
Το κτίριο οργανώθηκε σε δύο ορόφους, εφαπτόμενο στο πίσω τμήμα του οικοπέδου ώστε να αφήνει μια μεγάλη αυλή στο νοτιά, με κήπο μπροστά της. Το κτίριο ανοίγει στον νοτιά με έναν μακρύ ημιυπαίθριο χώρο ηλιοπροστασίας-υπόστεγο- που βρίσκεται σε συνέχεια με τους χώρους διημέρευσης.
Η ενοποίηση του κτιρίου με την αυλή, το κλείσιμο στον βορρά με στόχο την προστασία από τους βόρειους ανέμους του λεκανοπεδίου Αττικής και ο τονισμός της μετάβασης «Αυλή – Ημιυπαίθριος χώρος- Εσωτερικός χώρος» το κατατάσσουν στην κατηγορία των Παθητικά Ηλιακών Κατοικιών. Ένα Ηλιακωτό στον όροφο διαμορφώνεται πάνω από τον ημι-υπαίθριο χώρο, ενώ προστατεύεται από την ηλιοσυλλογή με ειδικό στέγαστρο στον όροφο με φύτευση.
Την Βασική αρχή της σύνθεσης αποτελούν δύο ορθογώνια παραλληλεπίπεδα διαστάσεων 9,50 Χ 12,00 Χ 3,00 μ ύψος, διατεταγμένα καθ’ ύψος σε δύο καθέτους διευθύνσεις. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και διημέρευσης και τα υπνοδωμάτια στον όροφο.
Ένα εσωτερικό Αίθριο επιτρέπει στις ηλιακές ακτίνες του νοτιά, να φωτίσουν μέσα από το Ηλιακωτό του Α’ ορόφου που είναι το γραφείο, τους πίσω χώρους του ισογείου, χρησιμεύοντας επίσης ως χώρος επικοινωνίας των δύο ορόφων. Τα υπνοδωμάτια στον όροφο εκτονώνονται στην ανατολική βεράντα, δημιουργώντας έναν ανεξάρτητο ιδιωτικό χώρο. Οι υγροί χώροι τοποθετούνται στη βόρεια πλευρά του και λειτουργούν ως ανάσχεση των θερμικών απωλειών του.
Τέλος το τρίγωνο που δημιουργείται στο δυτικό άκρο του κτιρίου γύρω από το πεύκο, χρησιμεύει ως κυρία είσοδος πεζών και ως υποδοχή της ράμπας του garage προς το υπόγειο. ΄
Υλικά. Η σύνθεση χαρακτηρίζεται από την λιτότητα και αλήθεια των υλικών. Κυριαρχεί το ανεπίχριστο σκυρόδεμα στα δομικά στοιχεία του κτιρίου, ο σοβάς από αρτιφισιέλ πατητό στους τοίχους πληρώσεως και οι ξυλοκατασκευές στα ελαφρά χωρίσματα και στα ανοίγματα. Έμφαση δίνεται στις ξυλοκατασκευές του Ηλιακωτού του Α’ ορόφου και των μεγάλων συρομένων νότιων ανοιγμάτων προς την Αυλή, στο ισόγειο. Το γκρί του beton συνοδεύουν σε επιλεγμένες θέσεις τοίχων τα έντονα πολυγνώτεια χρώματα. Η διαμόρφωση της εισόδου και των ημιυπαιθρίων χώρων έγινε με μαρμάρινη ελεύθερη επίστρωση (παλιό τελάρο). Οι μανδρότοιχοι κατασκευάστηκαν από πελεκητή πέτρα κατεδαφίσεων.